PRVOMAJSKA ROMUNIJA, od 25. do 30. aprila 2020

1. dan
Odhod iz Slovenije (Ljubljana – v primeru vsaj 10 prijav, Celje, Maribor) v zgodnjih jutranjih urah (oz. večernih urah prejšnjega dne!). Pot nas bo vodila preko Zahodne Madžarske delno po avtocesti mimo NAGYKANIZSE v smeri BUDIMPEŠTE; mimo madžarske prestolnice v smeri mesta SZOLNOK do mejnega prehoda Artand, kjer bomo prestopili madžarsko – romunsko mejo (kjer bomo prestavili uro eno uro naprej - Romunija ima vzhodno evropski čas, menjali evre v leije...itd). Opoldanski prihod v mesto ORADEA, kjer je bila že v 9. stoletju ustanovljena prva romunska kneževina. Ogledali si bomo baročno katedralo iz 18. stoletja, ki je tudi največja baročna cerkev v Romuniji in ima imeniten oltar iz kararskega marmorja. Nadaljevanje v CLUJ NAPOCO, nekdanjo prestolnico Transilvanije, pomembno kulturno središče Romunije, znano univerzitetno mesto in rojstni kraj madžarskega kralja Matije Korvina (kralja Matjaža). Ogled mesta, gotske cerkve Sv. Mihaela ter spomenika vitezu Mihaelu, ki je leta 1600 združil Moldavijo, Transilvanijo in Vlaško v enotno državo. Po ogledu vožnja v TARGU MURES, mesto v dolini reke Moriš u srednjem delu Transilvanije. Namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

2. dan
Zajtrk. Po zajtrku ogled TARGU MURES-a, nato vožnja do SIGHISOARE, ki velja za najlepše ohranjeno srednjeveško mesto v Romuniji, uvrščeno tudi na seznam kulturne dediščine Unesca. Za mogočnim mestnim obzidjem je skoraj vse tako kot je bilo v 15. stol., ko se je tu rodil razvpiti knez Vlad Tepes, znan pod vzdevkom Drakula. Ogled mestnih znamenitosti, zvonika z uro, cerkve dominikanskega samostana, katedrale ter obzidja z obrambnimi stolpi nad katerimi stoji mogočen grad. Nadaljevanje potovanja v BRASOV, ki se ponaša z največjo gotsko cerkvijo na vzhodu, imenovano Črna cerkev. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. dan
Po zajtrku ogled mogočnega gradu BRAN, kjer je domoval sloviti Vlad Tepes – grof DRAKULA. Vožnja do mesta SINAIA, znanega kot »Biser južnih Karpatov«. Vendar pa je ta lepa vasica dobiva veliko popularnost predvsem zato, ker se nahaja v njej grad PELEŠ (ogled!). Ta grad se šteje med najlepše gradove v Romuniji. S svojo neverjetno arhitekturo privablja številne turiste iz celega sveta. Sledi vožnja do BUKAREŠTE. Namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

4. dan
Zajtrk. Po zajtrku ogled romunske prestolnice. Nepozaben bo obisk Palače ljudstva, ki obvladuje podobo mesta. Zgradba priča o Ceausescujevi megalomaniji, pa tudi o mojstrstvu domačih rokodelcev, ki so izdelali njeno okrasje. Okoli slikovitega jezera Herastrau je razmeščenih več kot 300 različnih zgradb, ki predstavljajo značilno ljudsko arhitekturo vseh regij Romunije. Ogledali si bomo tudi nekdanjo kraljevo palačo, kjer domuje Romunski umetnostni muzej, ki hrani zbirke romunskih in tujih umetnikov. Nasproti muzeja je sedež romunske filharmonije Athenäum. Med cerkvami sta najzanimivejši Patriarhija in Stavropoleos. Popoldne prosto za samostojno raziskovanje mesta, kosilo, počitek… Večerja in prenočevanje.

5. dan
Zajtrk. Vožnja do mesta SIBIU (nemško: HERMANNSTADT), ki je bil leta 2007 (poleg Luxemburga) evropska prestolnica kulture. Postanek za ogled mesta: Piata Mare in Piata Mica, luteranska cerkev, transilvanska ortodoksna katedrala, ostanki trdnjave iz 13. stoletja…. Vožnja do  mesta TIMISOARA. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

6. dan
Zajtrk. Po zajtrku ogled TIMISOARA, nato vožnja proti BALATONU, krajši postanek ob obali največjega sredjeevropskeja jezera. V popoldanskih urah nadaljevanje potovanja v smeri Slovenije. Prihod domov v poznih večernih urah.

Cena izleta: 465€ (minimalna udeležba 40-45 oseb)

                   490€ (minimalna udeležba 35-39 oseb)

                   525€ (minimalna udeležba 30-35 oseb)

V ceni je vključeno:

 • prevoz z modernim turističnim avtobusom na omenjeni relaciji
 • cestnine in mitnine po Sloveniji, Madžarski in Romuniji
 • 5x nočitev z zajtrkom v hotelih turistične kategorije (***/****)
 • 5x večerja v hotelu ali restavraciji
 • lokalno vodenje
 • DDV
 • nezgodno zavarovanje
 • vodenje in organizacija potovanja

Doplačila (po želji):

 • vstopnine (po želji) cca 25-30€/os.
 • enoposteljna soba 28€/noč
 • riziko odpovedi 25€/os.

 

Guliverjevi enodnevni izleti

Benetke - s katamaranom "Prince of Venice"

Brioni

Portorož - piknik na ladji

Prekmurje - spust s čolnom po reki Muri

Bela krajina

Dunaj

Višarje

Primorska in Kras

Beneška Slovenija

Gorenjska

Guliverjeva dvodnevna potovanja

Budimpešta

Gradež - Oglej - Doberdob - Portorož

ZOO Safari in Gardaland

Blatno jezero

Ravena - Rimini - San Marino

Salzburg - Passau - Linz

Sarajevo

Gradiščanska

Gardsko jezero - Gardaland

Benetke - Rimini - San Marino

Guliverjeva večdnevna potovanja

3dni Skrivnostna Moravska

3dni Albanija

5dni Azurna obala

3dni Assisi in Toscana

4dni Malta

3dni Boromejski otoki