Azori - zelena skrivnost Portugalske

Kratek opis potovanja

Azorski otoki so zadnje »evropsko kopno« v sredini Atlantika. Sestavlja jih devet večjih naseljenih otokov in več manjših nenaseljenih otočkov ter čeri, ki so ime dobili po kanji, ptici ujedi. So del Portugalske in od kopnega oddaljeni 1.500 km, njihova skupna površina pa znaša 2.333 km². Vsi otoki so vulkanskega izvora z značilnimi vulkanskimi pojavi: vrelci vodne pare, žvepleni vrelci, blatni vrelci, majhni gejzirji in izviri tople vode. Otoki se nahajajo na stičišču subtropskega in zmerno toplega podnebja in zato so za njih značilna skromna temperaturna nihanja čez leto, razmeroma visoke temperature in visoka zračna vlažnost ter prijeten vetrič. Vsak otok predstavlja svet zase s svojo edinstveno pokrajino in karakterjem, za vse pa je značilna zelena enkratna narava, prijazno podnebje, klifi in ohranjena tradicija.

Destinacija

Portugalska

VRHUNCI POTOVANJA: raj za ljubitelje narave; ena lokacija, devet različnih svetov; edinstvena kultura; prijetna temperatura ozračja skozi celo leto

Osnovni podatki o potovanju

Čas potovanja: 7 dni / 6 noči
Najmanjše število potnikov: 15


Program potovanja

1. dan: (LJUBLJANA)–BENETKE–LIZBONA–TERCEIRA
Zbirališče potnikov v zgodnjih jutranjih urah na obračališču mestnega prometa Dolgi most Ljubljana in vožnja na letališče (doplačilo) ali na letališču Marco Polo pri Benetkah v dopoldanskih urah. Polet letala preko Lizbone na otok Terceira. Po pristanku v poznih večernih urah sledi vožnja v hotel, nastanitev in prenočevanje.

2. dan: TERCEIRA / zajtrk, kosilo
Po zajtrku sledi celodnevni izlet po otoku. Vožnja do polotoka Monte Brazil, od koder je z razgledne točke Pico da Cruzinhas čudovit razgled na mesto pod Unescom, Angra. Postanek za ogled največjega obzidja, ki so ga zgradili Španci in cerkvice z baročno fasado St. Joao Baptista. Nadaljevanje vožnje po južni strani otoka do enega najstarejših krajev, Sao Sebastiao s cerkvijo iz 16. stoletja. Nadaljevanje poti skozi slikoviti Porto Martins do Praia da Vitoria z najdaljšo plažo Azorov. Kosilo in sprehod skozi mesto ter vožnja na planoti Serra do Facho in Serra do Cume od koder bomo deležni čudovitih razgledov. Sledi vožnja do kraterja Guillermo Moniz in ogled geološkega naravnega rezervata s številnimi do 100 m globokimi jamami, polnimi stalagnitov in stalaktitov. Postanek tudi pri bližnjih fumarolah Furnas do Enxofre. Vožnja na severno stran v pokrajino Biscoitos, znano po vinogradih in proizvodnji vina »Verdelho«. Obisk vinskega muzeja in naravnih bazenov ter povratek v hotel. Prenočevanje.

3. dan: TERCEIRA–FAIAL / zajtrk
Zajtrk v hotelu in vožnja na letališče ter polet na otok modrih hortenzij, otok Faial. Po pristanku na letališču Horta predvidoma v dopoldanskih urah sledi vožnja v hotel in nastanitev. Po krajšem predahu sledi poldnevni izlet po otoku. Vožnja do velikega kraterja izumrlega vulkana po katerem se otok imenuje. Caldera do Faial je naravni rezervat zaradi endemičnih rastlin in enkratne narave. Nadaljevanje poti do Ponta dos Capelinhos, neposeljenega rta otoka, ki se pojavlja na večini plakatov, ki promovirajo otok. Tu je bil leta 1957/58 zadnji izbruh vulkana na Azorih. Povratek v kraj Horta, kjer boste v »Cafe Peter Sport« pokusili njihovo znano pijačo gin tonic. Prenočevanje v hotelu.

4. dan: FAIAL–PICO–FAIAL / zajtrk
Zajtrk v hotelu. Izlet z ladjico na otok Pico. Po polurni plovbi boste pristali v pristanišču Madalena. Vožnja v Arcos do Cachorro, kjer se vidijo ostanki lave, ki se strmo spušča proti morju. Nadaljevanje poti v San Roque, središče ribolova, kjer se je v 18. stoletju večina ljudi ukvarjala s kitolovom. Ogled muzeja kitov ter vožnja na južni del otoka–Lajes. Čas za kosilo ter povratek v pristanišče Madalena. Povratek na otok Faial in prenočevanje v hotelu.

5. dan: FAIAL–SAO MIGUEL / zajtrk
Zajtrk v hotelu. Prosto do odhoda avtobusa na letališče. Zgodaj popoldne vožnja na letališče in letalski prevoz na otok Sao Miguel, največji otok Azorov. Po pristanku sledi poldnevni izlet v Sete Cidades, do ugaslega kraterja v katerem se nahajata zeleno in modro jezero–jezeri dvojčici. Znotraj kraterja leži slikovita vasica Sete Cidades z zanimivimi hišicami, grajenimi v ljudskem slogu. Na poti nazaj v Ponta Dolgado še postanek v kraju Faja de Baixo, kjer na poseben način gojijo ananas izredne kvalitete. Vožnja v hotel, nastanitev in prenočevanje.

6. dan: SAO MIGUEL / zajtrk, kosilo
Zajtrk in celodnevni izlet po otoku znanem predvsem po pisanem cvetju in zeleni pokrajini. Vožnja mimo Ribeira Grande in naprej po severni strani otoka do St. Iria razgledne ploščadi s čudovitim razgledom na severno obalo. Pot nas bo vodila do plantaž čaja kjer gojijo aromatični črni in zeleni čaj. Postanek na razgledni točki Pico do Ferro s čudovitim razgledom na dolino Furnas in nadaljevanje vožnje do jezera Furnas, katerega obala je obdana s čudovitim pisanim cvetjem. Postanek pri »caldeiras«, vročih vulkanskih vrelcih, ki služijo kot »naravna kuhinja« za pripravljanje hrane. Tradicionalno kosilo. Popoldne sledi obisk parka Terra Nostra, enega najlepših parkov na otoku s številnimi krajšimi sprehajalnimi potmi in bazeni z mineralno vodo. Povratek v Ponta Dolgado. Zvečer možnost ogleda tradicionalne večerje s folkloro in prenočevanje.

7. dan: SAO MIGUEL–LIZBONA–BENETKE– (LJUBLJANA) / zajtrk
Po zajtrku vožnja na letališče in predvidoma v jutranjih urah polet v Lizbono ter naprej na letališče Marco Polo pri Benetkah. Pristanek na letališču Marco Polo predvidoma v večernih urah. Avtobusni prevoz v Ljubljano (doplačilo).


V ceno je vključeno

 •  letalski prevoz Benetke–
 • Lizbona–Terceira–Faial–Sao Miguel–Lizbona–
 • Benetke
 • strošek letaliških in varnostnih pristojbin
 • 1 kos oddane prtljage
 • avtobusni prevozi in ogledi po programu
 • 6 nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi z zajtrkom v hotelih 3/4*
 • 1 x kosilo na izletu
 • vstopnine na izletih
 • izlet na otok Pico
 • lokalne pristojbine
 • spremstvo lokalnega in slovenskega vodnika
 • stroški organizacije
 • DDV
 • letalo


Cenik
Zemljevid

Guliverjevi enodnevni izleti

Benetke - s katamaranom "Prince of Venice"

Brioni

Portorož - piknik na ladji

Prekmurje - spust s čolnom po reki Muri

Bela krajina

Dunaj

Višarje

Primorska in Kras

Beneška Slovenija

Gorenjska

Guliverjeva dvodnevna potovanja

Budimpešta

Gradež - Oglej - Doberdob - Portorož

ZOO Safari in Gardaland

Blatno jezero

Ravena - Rimini - San Marino

Salzburg - Passau - Linz

Sarajevo

Gradiščanska

Gardsko jezero - Gardaland

Benetke - Rimini - San Marino

Guliverjeva večdnevna potovanja

3dni Skrivnostna Moravska

3dni Albanija

5dni Azurna obala

3dni Assisi in Toscana

4dni Malta

3dni Boromejski otoki